Det finns en hel del saker du skall tänka på efter en operation

Beroende på ingreppets omfattning kommer du att ha mer eller mindre ont. Du skall se till att du har värktabletter hemma som är ordinerade av läkaren. Exempel på värktabletter som räcker i de flesta fall är: Citodon eller Distalgesic. Första veckan efter operationen skall du inte äta något som innehåller acetylsalicylsyra då detta kan ge efterblödningar.

Tiden och måsten direkt efteråt
När en vecka gått efter operationen har det mesta av värken och ömheten försvunnit, dock så kan brösten vid beröring fortfarande vara ömma. Vid större ingrepp så kan man uppleva att det sträcker och ömmar i flera veckor ibland månader i brösten. Det är helt normalt och inget större problem för den som genomgått ingreppet. Efter ca 6 månader har vävnaden läkt så mycket att du kan se det slutgiltiga resultatet och stelheten i ärren har försvunnit. Dock så är läkningstiden för ärren ännu längre men du kan fungera helt normalt ändå, efter ca 3 månader har ärren fått sin fulla styrka.
När det gäller ärren så var noga med att inte sola dem tills de har bleknat helt. Tänk inte ens på att sola dem på åtminstone 6 månader. Du skall också vara noga att tejpa dina ärr med kirurgtejp (3M Micropore är bra). Var noga med detta och tejpa ärren i upp till 6 månader. Om du slarvar med solning så kan dina ärr bli missfärgade och fula och slarvar du med tejpning så kan de breddas och bli fula. Är du noga med detta och din kirurg har varit skicklig med stygnen så kommer du att få tunna och fina ärr som knappt syns. Se till att när du byter tejp så tvätta bort eventuella klisterrester och låt ärren få lufta någon timma innan du sätter på ny tejp. Om du slarvar med tvättning så kan du få en reaktion som ger dig sår under tejpen som kommer att göra ont.

Känselförändringar
Efter en bröstoperation oavsett typ så kan känseln mer eller mindre försvinna. Känseln kommer ibland tillbaka tämligen omgående men kan i vissa fall dröja veckor eller månader för att komma tillbaka. I sällsynta fall kan känselförändringen bli permanent men hur stor förändringen är mot innan kan variera. I vissa fall är patienten inte ens medveten om att en förändring skett. Det är dock viktigt att du är informerad om risken innan ingreppet sker.

Blåmärken
Blåmärken är vanligt förekommande efter en plastikoperation. På vissa personer som får blåmärken lätt kan de sitta i mycket länge, ända upp till 3-5 veckor. I andra fall kan de mesta av blåmärkena blekna och försvinna efter 1 vecka. Inte heller detta är något att oroa sig för. Det finns salvor och massageoljor som skall hjälpa blåmärken att försvinna fort. Om de fungerar är inte dokumenterat och upp till dig själv att prova. En olja som vissa säger fungerar är Weleda med Arnika, den finns att köpa på hälsokostbutiker.

Fysisk aktivitet
Efter operationen är det viktigt att du kommer upp och går ganska omgående. Man brukar säga att långt sängliggande efter en operation ökar risken för blodproppar. Dock så skall du inte blanda ihop att "gå upp och gå" med intensiv fysisk aktivitet.

En bra tumregel är att avhålla sig från sådan fysisk aktivitet som gör att man blir svettig och andfådd i upp till tre veckor eller åtminstone till stygnen tagits bort. Promenader och hushållsarbete kan du börja med tidigare. En annan regel är att sluta direkt som det känns obehagligt eller gör ont. Träning och annan fysisk aktivitet bör du vänta med i minst tre veckor innan du startar, du startar lugnt och ökar successivt takten varefter det känns behagligt. Tänk på att inte utsätta dina ärr för påfrestningar under de tre första månaderna, detta kan i annat fall orsaka att dina ärr breddas och blir fulare än nödvändigt.
Efter tre månader gått kan man normalt sett utföra de övningar man vill även om du kanske känner en viss ömhet så kommer denna att försvinna successivt och efter ett halvår brukar allt kännas normalt.

BH eller inte och vilken väljer man
Se till att du använder en lämplig BH. Det betyder i Sverige en Sport BH som sitter åt. I USA så finns speciella BH speciellt utvecklade för bröstoperationer. Din BH skall du bära dygnet runt i ca 3 veckor efter operationen. Du får ta av den när du skall tvätta den eller byta tejp. Var noga med detta. Lyft upp dina bröst i din BH när du sätter på den. Efter 3 veckor räcker det att använda din BH dagtid. För bästa resultat, använd din BH i största utsträckning under 3 månader. Trivs du inte med Sport BH så kan du efter ca 6-8 veckor byta ut den mot någon annan typ av BH som ger ett ordentligt och stadigt lyft, viktigt är dock att den BH du väljer är stum och inte elastisk. Men undvik en BH med bygel om du har ärr under bröstet.
Oavsett om man gjort en operation eller inte så hjälper en BH att förhindra att brösten hänger ner sig onödigt mycket.

Bada, duscha och byta tejp
När det gäller att tvätta sig så bör du undvika att bada i åtminstone två veckor efter operationen. Du kan däremot börja duscha redan ett par dagar efter din operation. Låt tejpen sitta kvar när du duschar och om den vill lossna så låt den göra det och torka sen försiktigt efteråt och byt tejp.

Rökning och läkning
Undvik om möjligt att röka, helst en vecka innan operationen och två veckor efter. Rökning påverkar läkningen negativt och kan ha en negativ inverkan på dina ärr såväl som försena dina brösts läkning. Rökning påverkar din blodcirkulation och är därför negativt vid alla typer av operationer.

Lycka till !