Fettsugning och vad kan förändras?
Fettsugning är ett av de mest populära ingreppen. Mycket för att förändringen är permanent. När vi föds så föds vi med ett visst antal fettceller. Ökar vi i vikt så förstoras dessa celler, minskar vi i vikt så förminskas cellerna. När vi genomgår en fettsugning så tar man permanent bort celler. Dessa kan alltså inte komma tillbaka men de celler som är kvar kan alltså fortfarande förstoras.

Fettsugning - Inte ett alternativ till motion!
Det är viktigt att förstå att fettsugning inte är ett alternativ till att gå ner i vikt genom en korrekt kosthållning och motion. Vad fettsugning däremot är perfekt för är att skulptera fram en förändring av kroppsformen. Den här förändringen syftar i de flesta fall till att förbättra de delar av kroppen som kan vara svåra att förändra genom träning.

Vissa människor har ärftliga fettansamlingar som är svåra eller omöjliga att träna bort. Dessa fettansamlingar är de mest lämpade för fettsugning.

Fettsugning är bara avsett för lokaliserad fett, vissa områden är dock betydligt vanligare att man behandlar, t.ex. lår, höfter, mage, haka på kvinnor och haka, bröst, midja på män.

Det är också viktigt att veta att man inte kan suga bort hur mycket som helst på en patient vid ett tillfälle. Med dagens teknik har dock mängden kunnat ökas genom att man först sprutar in saltlösning och kärlsammandragande medel. Detta gör att mer kan tas bort utan att riskera patientens säkerhet. Men man kan inte gå in och väga 80 kg och komma ut och väga 60 kg.

Det fett som är möjligt att suga bort är oftast det som man kan ta tag i. Det fett som sitter djupare och runt tarmar är således inte möjligt att på ett säkert sätt suga bort. Därför är det viktigt att man förstår att fettsugning är ett sätt att skulptera till det sista för att på det sättet få ett resultat man är nöjd med.

Resultat och förväntningar
Förväntningarna som många har innan sin operation är ofta alldeles för höga. Mycket tid på konsultationerna går därför ut på att hjälpa patienten att få realistiska förväntningar inför sin operation.

Som jag sa tidigare så kan man inte suga bort hur mycket fett som helst. Man kan suga fett i olika omgångar och på det sättet nå ett ökat resultat. Men det är alltid bara det ytliga fettet som man kan ta tag i som går att fettsuga.

Det är möjligt att fettsuga flera områden vid samma tillfälle. Men den totala fettmängden som tas bort kan inte vara hur stor som helst.

En annan viktig sak som måste tas med i beräkningarna är huden och dess elasticitet. Är man ung så har man ofta en elastisk hud som kommer att dra ihop sig efter en fettsugning. Ju äldre man blir så minskar hudens egen elasticitet och kan därför inte dra ihop sig på samma sätt. Det kan därför medföra att man kan få en hudflik eller lite skrynklig hud efter en stor fettsugning. Hudöverskott kan inte minskas genom en fettsugning utan kan endast minskas genom att skäras bort.

Har man varit mycket överviktig och lyckats att minska kraftigt i vikt och därefter fettsuger sig för att skulptera till det sista så kan det ibland vara nödvändigt att kombinera ingreppet med att skära bort överflödig hud.

Lycka till!

/ Mikaela

Boots No7 pressfrukost

Med lansering av en serie för den yngre kvinnan.

Läs mer

Elizabeth Arden

Pressvisning - Elizabeth Ardens ompositionering

Läs mer här.

Förbud mot Macrolane till bröstförstoring

Efter en utredning där Macrolane har bevisats försvåra mamografiundersökningar förbjuds numera materialet användas till bröstförstoring. Läs mer