Ansiktslyftning är kanske det första ingrepp efter bröstoperation som man kommer att tänka på, då man talar om plastikkirurgi.

Vad är då syftet med denna operation? Jo det handlar om att förbättra den egna uppfattningen om balansen mellan kropp och själ samtidigt som man också åstadkommer en fysisk förbättring som omgivningen ser. De flesta människor lever idag ett betydligt aktivare liv högre upp i åren, än vad tidigare generationer gjorde. När då ens spegelbild ser betydligt äldre ut än den person man känner sig som i själen, så uppstår ofta en konflikt. En ansiktslyftning kan då vara en lösning som återställer balansen mellan det yttre och det inre samtidigt som självkänslan och känslan av ungdomlighet stärks.

Den bästa kandidaten för en ansiktslyftning är vanligen en person mellan 35 och 65 år, relativt slank, har höga kindknotor och relativt välavgränsad linje utmed underkäken. Linjen bildar i det idealiska fallet en 90 graders vinkel mot halsen då huvudet är rakt. Såna patienter är förstås ovanliga och skulle antagligen inte anse att de behövde ett ansiktslyft alls. Det blir i stället vanligen så att kirurgen genom en noggrann analys av ansiktet upptäcker och kan korrigera flera olika defekter för att därigenom slutligen kunna frambringa ett fullständigt föryngrat utseende i alla avseenden.

En vanlig ansiktslyftning tillsammans med korrektion av övriga områden typ ögonlock, näsa, panna kallar man därför en total ansiktsföryngring, och många anser att detta är en av de mest tacksamma och lyckade operationer inom ansiktskirurgin. Pannlyft/ögonbrynslyft utförs därför ofta tillsammans med ansiktslyftning för att få ett mera samstämmigt resultat i ansiktet. Det blir också allt vanligare att man utför någon annat ingrepp i samband med ansiktslyftet. Många resonerar som så att det är bättre att ta det i samband med varandra och på så sätt ta en narkos t ex istället för två. Fettsugning är ett utav de vanligaste kombinations ingreppen och det gäller både för män och kvinnor. Män har en tendens att bli lite överviktiga just runt haka och hals en bit upp i åren. Särskilt om man äter gott och kanske inte rör sig tillräckligt.

En ansiktslyftning tar i de flesta fall cirka 3-4 timmar (beroende på typ och omfattning) och syftar till att avlägsna slapp (rynkig) överskottshud på kinderna och under hakan samt lyfta underliggande strukturer. Ofta gör man, som jag tidigare nämnt, något åt pannan och ögonen samtidigt. Underliggande muskellager sträcks för att få ett bra slutresultat och kombination med fettsugning är vanligt. Det är också vanligt att man utför en ”peeling” behandling i nära anslutning till operationen för att komma åt de delar av ansiktet som man inte kan behandla kirurgiskt.

Ingreppet är smärtfritt eftersom det sker under medverkan av narkosläkare. I regel är du dock inte sövd under full narkos. Efter operationen lindas huvudet i ett förband, som tas bort dagen efter. Stygnen tas i omgångar, efter cirka 5 respektive 10-14 dagar. En svullnad av ansiktet och missfärgning kan synas i cirka 2-3 veckor. Med en sjalett om huvudet kan du mycket väl gå ut efter några dagar. En konvalescens på 2-4 veckor brukar vara normalt. Håret och din vanliga hygien kan skötas redan dagen efter operationen, men självfallet måste du noga följa din läkares ordination för hur du skall sköta stygn och sår.

/ Mikaela

Boots No7 pressfrukost

Med lansering av en serie för den yngre kvinnan.

Läs mer

Elizabeth Arden

Pressvisning - Elizabeth Ardens ompositionering

Läs mer här.

Förbud mot Macrolane till bröstförstoring

Efter en utredning där Macrolane har bevisats försvåra mamografiundersökningar förbjuds numera materialet användas till bröstförstoring. Läs mer