FAQ Frågor/svar

Nedan följer en del vanliga frågor och svar rörande bröstoperationer. Hittar du inte svaret på din frågeställning här, kan du ställa en fråga direkt till oss. Vid återkommer genom att maila svaret till dig.

Vart skall jag vända mig om jag har problem med mina implantat?

Du skall genast uppsöka din läkare och det kan också vara vettigt att skaffa ett andra utlåtande från någon helt annan och oberoende.

Vad kostar det att göra en bröstförstoring?

Beroende på läkare och typ av produkt som sätts in, varierar priserna mellan trettiotusen och femtiotusen kr. Du bör kontrollera vad som ingår i priset du får, materialet, narkosläkaren, återbesök, sjukhusvistelse, garantier mm.

Är det säkert för mig att amma mitt barn om jag har implantat?

Det finns inga studier som visar att silikon överförs till bröstmjölken eller att det skulle tas upp av barnet eller passera rakt igenom, eventuella farhågor skall du ta upp med din läkare.

Hur vet jag om implantatet har gått sönder?

Om du har ett implantat med koksaltlösning kommer det att tömmas omedelbart och ditt bröst blir platt, har du däremot ett implantat med silikon kan detta upptäckas med mammografi eller ultraljud. Silikonet som läcker rinner inte fritt i kroppen utan samlas sannolikt inuti kapseln. I samtliga fall måste ett kirurgiskt ingrepp göras.

Vad finns det för problem med koksaltsimplantat?

Alla implantat – silikon, koksalt eller soja kan orsaka och erhålla problem. Oavsett vilket implantat så måste ett kirurgiskt ingrepp göras om det går sönder. Andra problem med koksalt och de andra varianterna är kapselbildning, dubbelprojektion, infektion, blödning mm.

Hur lång tid kommer jag att kunna ha mina implantat?

Bröstimplantat har en begränsad livslängd och kommer behöva bytas ut eller tas bort. Ett implantat är något tillverkat och åldras på samma sätt som allt tillverkat. De kan hålla en mycket kort tid eller väldigt många år.