Implantatens och operationens livslängd

Bröstimplantat är artificiellt tillverkade produkter som gradvis blir gamla och uttänjd, detta innebär att de då måste bytas ut eller tas bort. Bröstimplantat kan räcka från en kort tid till en period av många många år, allt beroende på kvinnan som individ och implantatet.

Det är troligt att du kommer att behöva ytterligare kirurgi gällande implantatet eller det estetiska resultatet av dina brösts utveckling under din egen livstid. Hur många gånger beror på din ålder och när du gjorde ingreppet men även om du upplevt problem med dina implantat. På grund av detta är det att rekommendera att du gör en kontroll av dina implantat om du antingen upplever problem med de eller efter en tioårsperiod.

Livstids garanti???
Vissa tillverkare av implantat erbjuder en livstids garanti på sina produkter och vissa kliniker informerar om detta. Vad man ska ha helt klart för sig är att denna garanti endast omfattar implantatet och inte själva operationen/ingreppet. Personligen tycker jag att det är vilseledande att hävda livstids garanti utan att förklara vad det innebär.

Skulle operationen behöva göras om någon gång och orsaken kan härledas till implantatet så kommer du alltså att få ett nytt implantat gratis från tillverkaren. Kostnaden för implantatet är dock den lilla biten. Tillkommer gör alltså kostnaden för narkosläkare, operationssal, kirurg, sköterskor, sutur mm. Om du sen efter 15 år får ett nytt implantat så kommer läkaren garanterat anse att du bör byta ut det andra implantatet också.

Alltså är livstids garanti inte ett tillräckligt bra skäl till att välja vare sig klinik eller tillverkare av implantat. Det argumentet är mest trams i mina öron.

Varför behöver man göra om sin operation?
Det finns olika skäl till varför operationen kommer att behöva göras om. Ett skäl kan vara att implantaten behöver bytas. Men det är oftast inte det mest troliga skälet. Det vanligaste skälet är att kroppen förändras så pass mycket att det estetiska resultatet inte längre är tillfredställande. Utan att bröstens form har förändrats så pass mycket att man helt enkelt inte trivs längre.

Många frågar hur lång tid det här tar och det är omöjligt att svara på. Det är massor av faktorer som spelar in.

Andra orsaker kan vara komplikationer som tex kapselkontraktioner som uppkommer väldigt lång tid efter operationen (10-20 år). Vissa lever hela livet med sin operation och kommer alltid att förbli nöjda. Andra blir missnöjda efter kortare tid och väljer att operera sig igen.

Andra skäl som kan snabba på tidpunkten mellan första och andra operationen är tex en graviditet, amning eller en kraftig viktförändring.

Under en graviditet och amning kan brösten förändras mer eller mindre. Tyvärr så blir oftast inte resultatet till det bättre och väldigt många väljer att göra om sin operation efteråt.

Vid en kraftig förändring av kroppsvikten så brukar bröstens storlek om omfång förändras i proportion till resten av kroppen. Vid 10 kg viktökning så brukar bröstens vikt öka med 0,5 kg. Bibehåller man vikten under en längre period så förändras strukturen och formen på brösten. Vid en senare viktnedgång så är det inte alltid att huden klarar att hänga med och dra ihop sig och följden blir hängande bröst. Har man då implantat under den här utvecklingen så gör implantatens extra vikt att brösten tenderar att hänga mer än normalt.

Man slutar inte åldras..
Vartefter tiden går så kommer kroppen att förändras, vi gillar det inte men det är tyvärr ett faktum. Hur mycket brösten förändras bestäms av just dina personliga förutsättningar. Dina brösts storlek, implantatens storlek, din huds elasticitet mm. Har man stora bröst och inte använder bh så kommer brösten att börja hänga efter ett tag. Tyngdlagen tar ut sin rätt och resultatet är inte alltid tillfredsställande. Ibland tar det här 10 år ibland 15 eller 20 år. Det är du som skall trivas med dig själv, din kropp och dina bröst. Om detta är skäl till att vilja göra om operationen kan bara du själv bestämma.

Slutsatsen blir alltså?
En operations livstid bestäms alltså till väldigt stor del på just dina personliga förutsättningar och skeden i ditt liv. Hur din kropp beter sig, om någon komplikation inträffar eller om implantaten mattas och eller går sönder.

Ska man räkna med att kunna behålla sina implantat hela livet. Nej förmodligen inte. Räkna med att din operation har en livslängd på ca 15 år. Är du fortfarande nöjd och problemfri efter den tiden så är det bara att konstatera faktum. Räknar du med att du kommer att behöva göra om operationen efter en tid så blir du i alla fall inte besviken om det skulle inträffa. Livstids garanti som argument då? Inte tillräckligt bra tycker jag. Lyssna inte på det utan välj klinik/läkare/implantat av andra skäl istället.