Ruptur

Vad kan orsaka en ruptur

Dagens implantat är oftast utav en mycket hög kvalité och utlovas livstidsgaranti på. Trotts detta kan implantaten ibland spricka och en så kallad ruptur uppstår. Orsaker till detta kan vara många. Ett yttre trauma, som en spark i bröstet vid kampsport, en krock eller oförsiktig mamografi (berätta alltid att du har implantat vid mamografi, då kan särskild metod användas). I vissa fall är det kroppen som påverkar vid kraftig kapselkontraktion eller ett oturligt exemplar med en försvagning i det omgivande silikonhöljet. När det gäller koksalt implantat kan det vara för att implantatet överfyllts för att ge ett naturligare resultat och minska rippling.


Vad händer när implantatet brister?

När ett implantat, oavsett typ, sätts in i kroppen skapar kroppen alltid en tunn vägg av ärrvävnad runt implantatet. Denna mur av ärrvävnad kallas en kapsel och känns vanligtvis inte. Om ett silikongelé implantat brister märker man oftast inte detta, då gelén stannar i höljet trots att det är trasigt, eller möjligtvis migrerar ut som en liten bubbla ut ur höljet, vilket i vissa fall kan få kapseln att tjockna och sedan orsaka en kapselkontraktion. Om implantat med flytande silikon brister kan silikonet migrera ut i vävnaden, identifierar kroppen oftast det fria silikonet snabbt och bildar en vägg av ärrvävnad runt det så att den bildar en klump av ärrvävnad och silikon - ett silikon granulom. Detta kan i sällsynta fall även hända med implantat av gelé-typ.
Vissa silikon kan tas upp av lymfkärlen runt implantatet varpå lymfkärlen transporterar det fria silikonet till armhålan, där silikon samlas i körtlar (lymfkörtlar). Dessa körtlar sväller upp och om silikonet är irriterande, kan detta orsaka smärta som kan stråla ner i armen.

Ett rupterat silikongelé-implantat orsakar väldigt sällan problem och innehavaren kan leva med det trasiga implantatet resten av livet, lyckligt ovetande och utan risk.
Om ett koksaltimplantat spricker kommer du omgående notera detta då implantatet likt en trasig vattenfylld ballong töms på sitt innehåll, som kommer ut den naturliga vägen. Den trasiga protesen ligger då kvar som en silikonpåse i bröstet. Denna silikonpåse tas ut på kirurgisk väg och kan då ersättas med en ny. I vissa fall, inte ovanligt i bland annat i USA, kan man istället välja att punktera den andra protesen för att sedan lämna de tomma höljena i kroppen, om patienten vill återgå till en mindre bröststorlek och ej har de finansiella medel som krävs för en full operation.
Bild 1.Ett silikonimplantat som tagits ut ur det högra bröstet via originalsnittet
Implantatet som tagits ut visas här med kapseln av ärrvävnad som bildas runt implantatet. Man ser att högerbröstet är mindre, men om patienten är nöjd med att ta ut implantatet, kan man sy ihop bröstet i detta läge. Annars för man in ett nytt implntat i den befintliga hålan.Bild 2. Kapseln har tagits bort från implantatett och visar nu en ruptur i protesen, lite silikon saknas.Bild 3. Lymfkörtlarna i höger armhåla är förstorade med silikon. Eftersom det var smärtsamt tar man bort dessa genom ett snitt i armhålan. Notera att höger bröst även har försetts med ett nytt implantat och snittet nu är slutet.Bilden: En röntgenbild på ett silikonimplantat med en ruptur där man ser att lite av gelén ”bubblat ut” lite genom höljet.


Bilden: Koksalt protesen i kvinnans vänstra bröst har brustit och tömts, vilket gör att en tydlig storleksskillnad syns.