Vakna vacker – Kosmetisk tatuering ögonbryn I 3DKosmetisk tatuering, kosmetisk pigmentering, micropigmentering, ja, kärt barn har många namn. Alla dessa namn är dock benämningar för samma typ av behandling, nämligen en ytlig tatuering som utförs i kosmetiskt syfte. Vi tänkte börja med att presentera ögonbryn här på Qvinna, där vår utsända provat den senaste metoden, där man skär små, små jack i huden med en liten skalpell, för att sedan fylla dessa med färgpigment, för att efterlikna hårstrån. Denna metod kallas just 3D ögonbryn, då de ger intrycket av att ögonbrynen faktiskt har riktiga fysiska hårstrån.


Förebild på Qvinna.infos utsända testperson. Området kring ögonbrynet tvättas och smörjes innan med bedövande salva.


Direkt efter avslutad behandling. En påfyllning behövdes.

Qvinna.infos utsända tyckte inte att behandlingen direkt gjorde ont, då man har bedövats med en salva innan. Dock kan man konstatera en låg smärtnivå under behandlingen. Efterbehandling med vaselin på ögonbrynen behövs i upp till en vecka. Vår utsända tycker sig ha fått mycket god information och ett fantastiskt resultat.
Qvinna besökte Cecilia JohanssonStockholm Beauty som jobbat med metoden i flera år och som dessförinnan har en bakgrund som hudterapeut. Cecilia har även utvecklat en Ekologisk hudvårdsserie Ecoskin som går att hitta här.
Vi passade på att höra lite vad Cecilia hade att berätta om kosmetiska tatueringar:

Vad skiljer en kosmetisk tatuering från en vanlig?
Det som skiljer kosmetisk tatuering mot kroppstatuering är först och främst hur djupt man går ner. Inom kosmetisk tatuering ska man endast arbeta i översta hudlagret. Inom kroppstatuering går man ner djupare vilket resulterar till att färgen stannar permanent. Färgerna som används inom kosmetisk tatuering är också mycket mildare.
Orden som används inom genren kosmetisk tatuering, micropigmentering eller permanent make up innefattar egentligen samma sak.

Vilka risker finns och hur är det egentligen med gröna och röda ögonbryn som man sett?
Det finns alltid risker med kosmetisk tatuering. En färg kan slå olika beroende på kundens hudtyp. Men det är viktigt att en kosmetolog använder sig utav pigment som är godkända inom EU. Jag personligen använder till mestadels bara "kalla färger" då det minskar risken att slå ut i lila och rött som man tyvärr ser på många ögonbryn. Skulle man mot all förmodan vilja ha en varm färg på ögonbrynen så brukar jag råda kunden till att efter läkningen använda en brun skugga. Formen får de ju, och man får inte glömma att de som har naturliga ögonbryn ändå brukar färga håret eller sminka dem. Det är sällan man ser någon som har riktigt bruna hårstrån som inte färgats. När det gäller svarta färgpigment så slår de oftast i lite svart/grått. Sen beror det som sagt alltid på hudtyp och färgens kvalité.

Hur länge kan man vänta sig att en kosmetisk tatuering håller?
Man brukar säga att kosmetisk tatuering ska hålla mellan 2-5 år, bla beroende på livsstil och hudtyp, men det finns de som tyvärr måste fylla i flera gånger innan färgen vill fastna. Läkningen är individuell men brukar ta mellan 5-8 dagar beroende på vilken behandling man gjort. Att tvätta rent och smörja in det tatuerade området påverkar slutresultatet enormt. När det gäller skapande av 3D effekt på bryn- då ett manuellt redskap används istället för maskin blir hållbarheten något lägre. Jag upplever att de flesta behöver en påfyllning en gång om året. Men detta upplever många som tacksamt då man faktiskt kanske vill ändra form. Det går ju i trender. Och ångrar man sig så behöver man inte vänta i flera år- utan färgen bleknar bara bort. 3D ögonbryn efterlämnar också ett mycket mer naturligt resultat efter läkningen då det liknar naturliga strån.

Vilken typ av utbildning finns?
När det gäller utbildning så kan den variera allt mellan några dagar till några veckor. Det gäller till att öva mycket i början. Jag hade precis avslutat en 1-årig utbildning inom hudvård där jag läste till Ekologisk hudvårdsterapeut innan jag hoppade på denna. Jag övade under 6 månader hemma på vänner och bekanta innan jag började att jobba på salong. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för skönhet och alltid haft empati för personer som exempelvis förlorat all hårväxt pga olika sjukdomar. Att ständigt behöva sminka sig kanske inte är vad man alltid vill. Och en varm sommardag fastnar oftast ögonbrynen i solglasögonen liksom vintertid när dom fastnar i mössan!

Vad mer ska man tänka på?
Det är viktigt att en utövare har en bra försäkring både för sin och kundens säkerhet. Som kund bör man alltid få möjlighet att kunna komma på en konsultation och skapa en egen bild av utövaren samt få ta ett allergitest och gå igenom färg och form innan själva behandlingsdagen. Man måste vara säker på sitt val.
Mitt mål är att ta fram kunden- inte göra om.

Priser:
Hela ögonbryn i 3D 3500kr (där man färglägger små strån) 1st återbesök ingår

Halva ögonbryn i 3D 1800kr (endast förlängning i fram alt i ögonbrynets slut) 1st återbesök ingår


Hela ögonbryn med maskin 4000kr (ifyllning av hela bryn med maskin) 1st återbesök ingår


Halva ögonbryn med maskin 2000kr 1st återbesök ingårHitta Cecilia här!

Salong Stockholm Beauty


Hornsbergs strand 73


T.bana Stadshagen

www.kosmetisk tatuering.nu