Ögonfransserum - fungerar det?


Det senaste åren har det dykt upp en uppsjö av små serum, som utlovar längre, mörkare och tätare ögonfransar. I varierande prisklass och med lika varierande resultat köps de av kvinnor som hoppas kunna slänga lösfransarna för gott och kunna blinka likt Bambi med långa vippiga fransar. Qvinna.info har testat flera av dessa produkter och kommer berätta vilka vi rekommenderar.

Bakgrund
Latisse var den första av den här typen av produkt som började säljas på den amerikanska marknaden 2008. Produkten är ursprungligen en medicin mot starr, som går under namnet Lumigan, i ny förpackning. Man upptäckte att patienter som behandlats med Lumigan på endast ett öga hade mörkare, längre och tätare ögonfransar på det behandlade ögat. Ansvaret för denna effekt bär den aktiva ingrediensen i medicinen, Bimatoprost.
Allergan som ligger bakom medicinen Lumegan förstod värdet i sin upptäckt och förpackade om medicinen som Latisse. Latisse har dock en högre koncentration av den aktiva ingrediensen Bimatoprost än efterföljande konkurrenter, och måste därför skrivas ut av läkare i USA, sär produkten är tillgänglig.

Biverkningar
Det finns en mängd kända biverkningar med produkterna. De vanligast förekommande är: Mörk pigmentering av huden där produkten appliceras, rodnad och irritation, kliande ögon, förändrad färg av iris. Bland de mindre vanliga biverkningarna finns en risk för ökad hårväxt om huden på annat område än avsett kontinuerligt kommer i kontakt med produkten.

Så gott som alla av de produkter som fungerar ger en mörkare pigmentering av huden i mer eller mindre stor utsträckning. Av de vi listar nedan är Latisse värst.

Vilka fungerar?
Qvinna har testat ett flertal olika märken på ögonfransserum och kommit fram till att de fyra märkena vi listar nedan verkligen fungerar. Om samma testperson har använt olika kan de uppleva olika resultat. Det kan vara individuellt vilken av serumen som fungerar bäst, men samtliga nedan har gett goda esultat.

Tips! Många upplever att fransarna blir "tussiga" och spretiga när de blivit längre. Det syns även på bilden ovan. Det är bara en fas, och fransarna blir jämna, raka och av samma kvalité och styrsel som ens vanliga ögonfransar. Ha tålamod och använd produkten i ca 6 månader för optimalt resultat.

Latisse: Måste skrivas ut av läkare och finns endas på amerikanska marknaden. 120 USD/ 3 ml

NeuLash: 895 kr/3.2 ml och 1 595 kr/6ml

RevitaLash Advanced: 795 kr/2 ml och 1 295 kr/3,2 ml

CompleteLash; 895 kr/3.2 ml