Komplikationer och risker

Den största risken vid estetisk kirurgi är just estetisk. Vid fettsugning är det vanligaste att patienten önskat och förväntat sig en större förändring än vad som var möjlig att genomföra.

Det är viktigt att man förstår att det finns begränsningar när det gäller det resultat som är möjligt att åstadkomma. T.ex. så är en kraftig benstomme eller ett brett bäcken med stor muskelmassa en sådan begränsning som gör det omöjligt att få ett smal höft eller lårparti.

Andra exempel på estetiska komplikationer är en försämrad hudelasticitet med ojämnheter i huden, veckbildningar eller indragning som följd. För att minimera risker som dessa är det viktigt att undersöka och fastställa vilka möjligheter huden har efter ett ingrepp.

Vid alla kirurgiska ingrepp så finns risken att få en blödning, antingen under operationen eller efteråt. Vid fettsugningar så är blödningar som kräver ännu en operation mycket sällsynta.

De första dagarna efter ingreppet kan man få en lätt temperaturökning. Vid hög feber eller plötslig svullnad och tilltagande värk skall man omedelbart kontakta kliniken. Det kan vara fråga om en infektion, vilket i och för sig är ovanligt vid den här typen av ingrepp. Normalt så känner man sig bättre och bättre efter de två första dygnen.

Vid alla ingrepp på den nedre kroppshalvan finns en liten risk för blodproppsbildning i benens vensystem. Det kan yttra sig i att ett ben blir ömt i vaden och svullnar onormalt mycket, eller att man får en plötslig andnöd. Om det skulle hända så måste kirurgen och kliniken omedelbart kontaktas. Detta är viktigt eftersom en blodpropp måste behandlas med blodförtunnande medel och för detta krävs inläggning på en medicinsk klinik.