Operationen – Fettsugning

Innan operation
Innan ingreppet och resan till kliniken skall du duscha och tvätta håret. Du får inte äta och dricka sex timmar innan operationen. När du kommit till kliniken så läggs du in på ett rum och får träffa kirurgen, han går igenom ingreppet med dig och förklarar vad som kommer att göras. Det tas fotografier på operationsområdet och du får klä om till operationskläder.

Sen får du en lugnande spruta och får ligga och vila i sängen tills du hämtas för operation. I operationssalen kopplas övervakningsapparatur in och du får ytterligare lugnande medel.

Operationen
Efter alla förberedelser sövs du ytligt genom att sömnmedel sprutas in genom en liten kanyl i handen. Efter det här så kommer du inte att känna någon som helst obehag och du kommer inte att vakna upp förrän efter ingreppet är klart.

Vilken typ av bedövning som används beror på lite olika omständigheter och på hur omfattande ingreppet är. Det som kan komma ifråga är lokalbedövning, narkos eller ryggmärgsbedövning.

Du kommer att steriltvättas och kläs in med sterila lakan. Efter detta så startar själva ingreppet.

Rent tekniskt så går det till genom att ett kärlsammandragande medel sprutas in tillsammans med saltlösning i operationsområdet. Efter detta så förs en lång och trubbig kanyl in genom snitten som är ca 0,5 cm stora och överflödsfettet sugs bort tillsammans med saltlösningen.

Kanylen är trubbig för att inte skada blodkärl och nerver, utan endast fettceller tillsammans med lite blod sugs ut genom den. En kanyl brukar vara mellan 2-4 mm i diameter och i vissa fall upp till 6 mm. Större kanyler innebär att fettsugningen går fortare, finare kanyler gör att resultatet bli jämnare. Kanylen är kopplad till en slang som går till en stor vakuumpump. Fettet samlas i en behållare kopplad till pumpen.

Fettet sugs bort och området skulpteras sakta genom att kanylen dras fram och tillbaka under huden. Det är ganska tungt och en relativt långsam process. Men genom att det tar lite tid och att man använder smala kanyler så skulpteras området jämnt.

Efter det här så sys insnitten igen och tejpas. Du får ett stadigt och elastiskt bandage och får vila under några timmar. Vid större fettsugningar är det mycket viktigt att ersätta den bortsugna fettvolymen med vätska. Vätskan tillförs genom dropp via en kanyl i handen. Vid mindre fettsugningar kan man normalt åka hem samma dag och vid lite större ingrepp så bör man stanna kvar på kliniken för observation under det första dygnet.

Läs gärna om komplikationer och vad som händer efter ingreppet.

/ Mikaela