Body-Jet

Body Jet (WAL, water assisted lipolysis) vettenassisterad fettsugning har dykt upp som ett alternativ till Body tite (laserfettsugning) och traditionell fettsugning. Metoden ses som mindre invasiv än traditionell fettsugning och har inte risken med brännskador på insidan av huden, så som Body tite.

Metod
En normalviktig person, kan trotts träning och bra mat ha lokala fettdepåer som inte försvinner. Det rör sig vanligtvis om områden så som in-/utsida av lår, midja, mage eller kärlekshandtag, självklart finns även andra delar av kroppen som kan ha lokala fettdepåer.
Liksom de flesta fettsugningstekniker, använder man vätskeinjektioner (krävs inte) före behandlingen, och tillämpar utsug under behandlingen. Men till skillnad från traditionell fettsugning, där alla vätskor och former av bedövning ges före operationen, sprider Body Jet bedövningsmedel och vätska kontinuerligt under hela ingreppet.
Body-Jet använder en skräddarsydd vatten / lidokain / adrenalin lösning som riktas mot och infiltrerar fettvävnaden genom en inre kanyl i verktyget. Denna speciella vätskelösning införs som en trycksatt "Jet"-stråle under ingreppet och har två huvuduppgifter: att bedöva vävnad och att bryta upp oönskat fett för enkel borttagning.
Medan det inre kanylen sprider vätskan lösningen, suger det yttre kanyl samtidigt bort överflödig vätska och fettceller.

För- och nackdelar
Vissa förespråkare hävdar att vattenassisterad fettsugning skapar mindre vävnads trauma och mindre nervskador jämfört med andra fettsugningsmetoder, främst beroende på att jetsystemet lösgör och avlägsnar fett på ett mjukare och mer exakt sätt.
Body Jet kan utföras med endast lokalbedövning.
Alla fettsugningsoperationer kommer att resultera I mer eller mindre ömhet, svullnad av området och blåmärken. Dock anses Body-Jet ha betydligt kortare återhämtningstide jämfört med traditionell fettsugning.


Det finns alltid risker med fettsugning, med all kirurgi. Men riskerna och biverkningarna av vattenassisterad fettsugnings är mindre jämfört med en del äldre lipo metoder. Allmänna risker och biverkningar av Body-Jet är:

  • Svullnad eller ödem
  • Ömhet
  • Domningar
  • Blödning
  • Blåmärken
  • Infektion
  • Ojämnt resultat

Oddsen att att drabbas av biverkningar ökar om patienten är en dålig kandidat för fettsugning, om de inte följer sin plastikkirurgs före och efter op anvisningar, om de tar vissa blodförtunnande mediciner, eller om de har allvarliga existerande medicinska tillstånd.