Fettsugning i korthet

USA började redan 1982 med fettsugningar. Fettsugning är en kosmetisk åtgärd, där man effektivt avlägsnar överflödig fettvävnad. Resultatet efter ingreppet blir permanent, då det ej bildas nya fettceller inom det behandlade området. Den här metoden kan användas t.ex. i buken, under hakan, låren, baken, insidan av knäna, vristerna och armarna.

Det finns även så kallad kirurgisk fettsugning, vilket innebär att både fett och överflödig hud avlägsnas. Med hjälp av de här metoderna har du möjlighet att i viss mån forma om din kropp.

Innan du beslutar dig för att göra detta ingrepp är det viktigt att konsultera en sakkunnig expert. Du bör ärligt berätta om dina önskemål och förväntningar, för att kunna avgöra om just fettsugning är lösningen till dina behov.

Fettsugning är idealiskt när fett samlats på "fel" ställen, trots att du försökt sporta och äta rätt för att komma till rätta med det. Normalt är huden elastisk så att den så småningom drar ihop sig efter ingreppet. När du blir äldre minskar elasticiteten i huden, då räcker det inte alltid med en fettsugning, utan i vissa fall behövs även ett hudlyft.

Om du planerar att göra en fettsugning, är det mycket viktigt att du är psykiskt stabil. "En ny kropp" förändrar inte din personlighet, däremot förbättras ditt utseende och vissa får ett ökat självförtroende.

Tänk på att resultatet kanske inte blir perfekt, men det kan bli mycket bättre än det varit. Framför allt är fettsugning ingen bantningsmetod.

Åtgärder vid fettsugning
Fettsugningen görs med lokalbedövning eller i narkos beroende på ingreppets art och omfattning. Ett litet snitt läggs i huden varigenom fettcellerna sugs ut med en sugapparat. Efter ingreppet bör du använda stödförband eller stödkorsett ca 3 månader för att minska svullnaden och hjälpa huden att dra ihop sig. Uppkomst av blåmärken och svullnad är normalt i de behandlade områdena.

Blåmärkena avtar efter ca 3 veckor och svullnaden går ner efter ca 8 veckor.

Området kan vara känsellöst ända upp till 6 månader efter ingreppet. I vissa sällsynta fall kan en känselförändring vara permanent.

Effekterna av fettsugningen märks direkt, men slutresultatet får du efter ca 6 månader.

Beroende på hur du mår, får du ev. åka hem efter en övernattning på kliniken. Det finns i vissa fall möjligheter att stanna längre. Stygnen tas bort ca 1 vecka senare.

Vi rekommenderar att du börjar med lätt gymnastik efter 2 eller 3 veckor, undvik större fysiska ansträngningar. Du bör ej bada bastu under den första månaden. Sola ute eller på solarium skall undvikas i 3 månader, du bör även efter det, skydda dina operationsärr vid solning, använd fullständigt solskydd. Vissa menar att lymfmassage påskyndar läkningen.

Du ska även konsultera med läkaren om de risker, som finns vid den här typen av ingrepp.