Det finns en hel del saker du skall tänka på efter en operation

Beroende på ingreppets omfattning kommer du att ha mer eller mindre ont. Du skall se till att du har värktabletter hemma som är ordinerade av läkaren. Exempel på värktabletter som räcker i de flesta fall är: Citodon eller Distalgesic. Första veckan efter operationen skall du inte äta något som innehåller acetylsalicylsyra då detta kan ge efterblödningar.

Tiden och måsten direkt efteråt
När en vecka gått efter operationen har det mesta av värken och ömheten försvunnit. Vid större ingrepp så kan man uppleva att det sträcker och ömmar i flera veckor, ibland månader. Genomför de övningar som du fått av din klinik och var noggrann med vården av dina ärr. I början antar ärren en rödare färg och bli ljusare över tiden. Bra kliniker förser dig även med instruktioner för hur du ska behandla ärren för att öka på fuktningen vilket mjukar upp och minskar dem. Ta det på allvar för du kan aktivt bidra till betydligt mindre ärrbildning.

Känselförändringar
Efter en bukoperation oavsett typ så kan känseln mer eller mindre försvinna. Känseln kommer ibland tillbaka tämligen omgående men kan I vissa fall dröja veckor eller månader för att komma tillbaka. I sällsynta fall kan känselförändringen bli permanent men hur stor förändringen är mot innan kan variera. I vissa fall är patienten inte ens medveten om att en förändring skett. Det är dock viktigt att du är informerad om risken innan ingreppet sker.

Blåmärken
Blåmärken är vanligt förekommande efter en plastikoperation. På vissa personer som får blåmärken lätt kan de sitta i mycket länge, ända upp till 3-5 veckor. I andra fall kan de mesta av blåmärkena blekna och försvinna efter 1 vecka. Inte heller detta är något att oroa sig för. Det finns salvor och massageoljor som skall hjälpa blåmärken att försvinna fort. Att de fungerar är inte dokumenterat och upp till dig själv att prova. Ersätt mot tabletter med Arnika. Finns att köpa hos homeopaten.

Fysisk aktivitet
Efter operationen är det viktigt att du kommer upp och går ganska omgående. Man brukar säga att långt sängliggande efter en operation ökar risken för blodproppar. Dock så skall du inte blanda ihop att "gå upp och gå" med intensiv fysisk aktivitet.
En bra tumregel är att avhålla sig från sådan fysisk aktivitet som gör att man blir svettig och andfådd i upp till sex veckor eller åtminstone till stygnen tagits bort. Promenader och hushållsarbete kan du börja med tidigare. En annan regel är att sluta direkt som det känns obehagligt eller gör ont. Träning och annan fysisk aktivitet bör du vänta med i minst tre till sex veckor efter operation, du startar lugnt och ökar successivt takten vartefter det känns behagligt. Tänk på att inte utsätta dina ärr för påfrestningar under de tre första månaderna. Detta kan i annat fall orsaka att dina ärr breddas och blir fulare än nödvändigt. Efter tre månader gått kan man normalt sett utföra de övningar man vill även om du kanske känner en viss ömhet så kommer denna att försvinna successivt och efter ett halvår brukar allt kännas normalt.

Bada, duscha och byta tejp
När det gäller att tvätta sig så bör du undvika att bada i åtminstone två veckor efter operationen. Du kan däremot börja duscha redan några dagar efter din operation. Låt tejpen sitta kvar när du duschar och om den vill lossna så låt den göra det och torka sen försiktigt efteråt och byt tejp.

Rökning och läkning
Undvik om möjligt att röka, helst ett par veckor innan operationen och två veckor efter. Rökning påverkar läkningen negativt och kan ha en negativ inverkan på dina ärr såväl som försena läkningen. Rökning påverkar din blodcirkulation och är därför negativt vid alla typer av operationer.