Så går operationen till

En spruta
Före operationen får du om du vill lugnande tabletter. Lättare narkos sätts in via en spruta i armvecket. Operationen utförs ofta i en kombination av lättare narkos och lokalbedövning.

Skalpellen
Ingreppet bygger på att ta bort och forma om excess vägghud och fett runt lägre och mellandelen av magen. Kirurgen lägger ett snitt ovanför genitalerna ut mot höfterna så att ärrbildningen göms naturligt under byxor eller kjol. Hud och fett lyfts bort från det lager som skyddar musklerna hela vägen upp till ingreppet revbenen. Huden delas sedan längs naveln så att överskottet från övre delen av magen kan dras ner och tas bort. Vid mindre ingrepp tas inte naveln bort men det finns då viss risk att den får en ny form.

Justering
Steg två i ingreppet är att dra ihop musklerna i magen mot snittet vilket minskar midjemåttet. Huden dras sedan ner och överskottet skärs bort. Kirurgen gör sedan ett nytt hål för naveln som formas för den nya kroppen.

Sy ihop
Snittet sys sedan med en självupplösande tråd på djupet och därefter med en tråd i huden. Eventuellt överskottshud som finns kvar tas bort några dagar senare. Speciella dräneringstuber kan ibland behövas för att ta bort vätska som bildas efter ingreppet och stödförbands används efter operationen. Ett mindre ingrepp som inte innefattar en ny navel kan göras på en timme och om man väljer att göra rygg och mage samtidigt kan det ta upp till 10 timmar. Det finns också enklare varianter, till exempel för kvinnor efter graviditet som inte lider av överskottshud. Med hjälp av endoskopi (titthålskirurgi) kan man sy ihop bukmusklerna mot varandra och försnäva magen via två små snitt nere i könsbehåringen.

Återhämtning
Under det första dygnen kommer du känna dig svullen vilket medicinering kan hjälpa dig med. Beroende på ingreppets komplexitet kan du få åka hem redan samma dag eller få ligga kvar några dagar. Ha inte bråttom, utan känn efter innan du tar beslut om vad som passar dig.

Ta bort bandaget
Redan efter en vecka tas förbandet bort. Speciella stödkläder finns tillgängliga som du måste använda därefter.

Ta bort stygnen
Stygnen tas bort tio till tolv dagar efter operationen. Man får räkna med att vara sjukskriven en till tre veckor samt avstå från kraftig fysisk aktivitet i fyra till fem veckor efter ingreppet.

Efterkontroll
En slutbedömning av operationens resultat görs först efter ett halvår, först då har det slutgiltiga resultatet uppnåtts. Svullnaden sitter i olika länge efter operation och resultatet kan inte bedömas korrekt innan denna försvunnit.