Konsultationen

Innan du går till konsultationen har du säkert haft massor med funderingar om ingreppet. När du väl sitter där är det så mycket som rör sig i tankarna att mycket glöms bort. Skriv upp frågorna vartefter du kommer på dem och var inte rädd för att ställa dem till din läkare eller sjuksköterska. Du kommer säkert att glömma en del och komma på nya frågor efteråt. Du hittar en lista med förslag på frågor under checklistor. På din konsultation så kommer du att tala med någon om dina funderingar. Ni skall tillsammans försöka komma fram till vad som behövs för att komma så nära dina egna önskningar som möjligt.

Det första som händer vid en konsultation är att läkaren ska ta reda på din medicinska historia, tidigare ingrepp och medicinering. Han/hon kommer att fråga vad du vill ha gjort och noggrant studera hur huden faller över din kropp, hur överflödshuden ligger och eventuella ärrbildningar. Det finns många olika ingrepp som läkaren kan välja och valet styrs av ovan faktorer. Begär att få se såväl före- som efterbilder som hjälper dig få en realistisk bild av dina möjligheter givet just dina förutsättningar. En bra läkare har bilder som visar andra patienter med liknande förutsättningar som du. Han/hon kommer att diskutera val av nedsövning, beskriva föreslaget ingrepp, vilka kostnader som detta innebär och eventuella väntetider. Se till att ställa frågor så att du känner dig tillfreds att ta beslut. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor.

Priset för en behandling varierar med hur stort ingrepp som är nödvändigt. Du får räkna med att betala mellan 25.000 kr upp till 40.000 kr. Fråga före ingreppet och säkerställ att allt ingår i det pris de lämnar. Prisjämförelser genomförda av oss visar inte på några stora skillnader i pris mellan klinikerna.

En alternativ väg för den som befinner sig i ett mer kritiskt läge är att minska sin förmåga att äta. Detta erbjuds dock bara personer som redan prövat alla tänkbara andra vägar och vars BMI är högre än 40, dvs kritiskt för välmåendet i övrigt. För dem erbjuder sjukvården två olika ingrepp som antingen begränsar intagningsförmågan genom att förminska magsäcken eller så minskar det tarmarnas förmåga att absorbera maten. I vilken utsträckning som denna väg är öppen för dig och vilken form som passar bäst måste du diskutera närmare med din läkare.