Att tänka på efter en fettsugning

Det finns en hel del saker du skall tänka på efter din fettsugning.

Beroende på ingreppets omfattning kommer du att ha mer eller mindre
ont. Till skillnad från många andra operationer så brukar smärtan efter en fettsugning inte upplevas som så intensiv. Man brukar jämföra den med en kraftig träningsvärk.
Se till att du har värktabletter hemma som är ordinerade av läkaren. Exempel på värktabletter som räcker i de flesta fall är: Citodon eller Distalgesic. Första veckan efter operationen skall du inte äta något som innehåller acetylsalicylsyra då detta kan ge efterblödningar. Även E-vitamin bör du undvika.

Tiden och måsten direkt efteråt
Tiden efter operationen kan många känna sig trötta och matta.
Operationsområdet känns ömt och beskrivs ofta av många som ”bedövad ömhet” Området svullnar och når maximal svullnad efter 2-4 dygn. Det är inte heller helt ovanligt att man känner sig nerstämd dagarna efter operationen, detta är helt normalt, speciellt om man är svullen och blå och inte riktigt känner igen sig. Skulle tillståndet däremot försämras, tilltagande värk och rodnad, feber eller kraftig svullnad i operationsområdet kontakt då din läkare. När en vecka gått efter operationen brukar området fortfarande kännas ömt vid beröring.

Känselförändringar
Den första tiden efter en fettsugning brukar huden i operationsområdet kännas bedövad, detta är helt normalt.
Det kan även ta upp till några månader innan hudens känsel är helt normal.

Blåmärken & svullnad
Blåmärken och svullnad är vanligt förekommande efter en fettsugning.
Hur omfattande dessa blir varierar. Hos personer som får blåmärken lätt, kan de sitta i mycket länge, ända upp till 3-5 veckor. I andra fall kan de mesta av blåmärkena blekna och försvinna efter 1 vecka.
Svullnaden brukar vara som störst de 2-3 första dagarna och avtar sedan sakta. Oftast upplever patienterna att den värsta svullnaden har lagt sig efter ca 2 veckor. Det finns salvor och massageoljor som kan hjälpa blåmärken att försvinna fort. Att de fungerar är inte dokumenterat och upp till dig själv att prova. Exempel kan vara salva med Arnika. Finns att köpa hos homeopaten eller i hälsokosten.

Fysisk aktivitet
Efter operationen är det viktigt att du kommer upp och går ganska omgående. Man brukar säga att långt sängliggande efter en operation ökar risken för blodproppar. Dock så skall du inte blanda ihop att "gå upp och gå" med intensiv fysisk aktivitet.
Promenader och hushållsarbete kan du börja med tidigt, men att vila ett par dagar kan vara skönt efter en fettsugning. En bra tumregel är att sluta med fysisk aktivitet direkt det känns obehagligt eller gör ont.

Efter ca 3 veckor kan du börja med lättare träning men inte så att du blir svettig. Du startar lugnt och ökar successivt takten vartefter det känns behagligt. Efter tre månader gått kan man normalt sett utföra de övningar man vill. Även om du kanske känner en viss ömhet, kommer denna att försvinna successivt och efter några månader brukar allt kännas helt normalt.

Bada, duscha och byta tejp
När det gäller att tvätta sig så bör du undvika att bada i åtminstone någon vecka efter operationen. Undvik även bastu och ångbad de 4 närmaste veckorna efter ingreppet då detta kan öka svullnaden. Du kan däremot börja duscha någon dag efter din operation. Låt tejpen sitta kvar när du duschar och om den vill lossna så låt den göra det och torka sen försiktigt efteråt och byt tejp. Har du gördel får du självklart ta av dig den när du duschar.

Rökning och läkning
Undvik om möjligt att röka, helst ett par veckor innan operationen och två veckor efter. Rökning påverkar läkningen negativt och kan ha en negativ inverkan på dina ärr såväl som att försena läkningen. Rökning påverkar din blodcirkulation och är därför negativt vid alla typer av operationer.

När svullnaden har lagt sig och allting känns normalt så kommer du att må som en prins och se ut som en prinsessa. ;-)

Lycka till och oroa dig inte för småsaker - Allt är småsaker.

Basera dina beslut på kunskap!