Val och möjligheter inför operationen

Att besluta sig för fettsugning är för många ett stort steg att ta. Det finns tre olika tekniker som kan användas:

  • Den traditionella metoden som bygger på en injektion av en utspädd saltlösning i fettvävnaden, och därpå följande utsugning via ett metallrör (kanyl) via små incisioner som är några millimter långa. Denna vätska innehåller också lidokain (som har en bedövande effekt) och epinephrine som drar ihop blodådrerna vilket minskar blodförlusten och mildrar synbara effekter efter ingreppet

  • Tumescent-teknik använder mer vätska än det fett som ska tas bort, tar längre tid än traditionell teknik och används vid större ingrepp. Superwet-tekniken är en variant där mindre vätska behövs.

  • Ultraljudsteknik innebär att man får fettet att övergå i flytande form innan det sugs ut. Detta gör att större områden kan behandla och då kärl och nerver inte skadas, uppstår mycket lite blåmärken eller känslobortfall. Detta kan vara lämpligt när t ex mer bindvävsrika områden som rygg och bröstvävnad på män ska behandlas. Även ärriga områden efter tidigare fettsugningar kan passa för denna metod.

Generellt kan man säga att man vid ingreppen tillskjuter lika mycket vätska som det fett man avser att ta bort. Så ofta förlorar man ingen vikt av en fettsugning. Det är viktigt att du får detta klargjort med din läkare, för det är lätt att man blandar ihop antalet centiliter som tagits bort med hur mycket vätska som tillförts. Det som återstår efter fettsugningen är dock minst lika viktigt som det man suger bort. Annars kan resultatet bli asymmetriskt och gropigt.

Kom ihåg att det enbart är området mellan huden och muskelväggen som kan fettsugas. Fettvävnaden runt tarmarna kan bara minskas med förändrade kost- och/eller motionsvanor. När cellerna en gång är borta, kommer denna fettdepå inte att återbildas om man inte når en extrem övervikt.

Ett bra sätt är att studera före- och efterbilder och finna kroppar som har samma förutsättningar som du har. Det ger dig en realistisk bild av vad du kan förvänta dig samtidigt som det underlättar din diskussion med din kirurg.