Viktiga tidpunkter före och efter din bröstoperation!

Det finns lite saker som kan vara svårt att hålla reda på. När och om får jag duscha, byta tejp, bada, träna, springa osv. Den här lilla kalendern kan hjälpa dig att komma ihåg viktiga tidpunkter.

Kalendarium:
-3 Veckor:
Sluta röka innan din operation. Ladda upp med nikotin tugummi och nikotinplåster. Rökning hämmar blodcirkulationen och därför också läkningen efter din operation. Rökning påverkar ditt operationsresultat på ett negativt sätt (sårbildning, fördröjd läkning, fula ärr mm.).

-2 Veckor
Sluta att äta tillskott som innehåller E-vitamin (förlänger blödningstiden) och värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra (Magnecyl, Bamyl, Treo m fl (blodförtunnande)). Inget är därför lämpligt att äta innan en operation.

-2 Dagar
Lös ut recept på smärtstillande och eventuellt antibiotika så att du har det tillgängligt när du kommer hem efter din operation. Köp en rulle kirurgtejp så att du har den tillgänglig för att tejpa dina ärr.

Operationsdagen
Duscha och tvätta hela kroppen noga innan du åker till din klinik. Ta med dig lämpliga kläder till din operation. De skall vara bekväma. Inga skor som måste knytas, inga åtsittande byxor och inga tröjor som måste dras över huvudet. Glöm inte heller en bra och tajt sportbh om din läkare sagt till om detta (t.ex. StayInPlace). Kontrollera med din läkare om du kan äta och dricka innan din operation. Vanligtvis är detta möjligt fram till 8 timmar innan operation. Ta inte med några smycken och ta ut dina kontaktlinser. Använd inte smink eller nagellack dagen för operation. Se till att du har någon som kan hämta och hjälpa dig efter din operation.

Kom i tid, hellre lite för tidigt än lite för sent.

+1 Dag
Drick mycket vatten, ta det lugnt men rör på dig. En liten promenad utan att ta ut dig. Försök också röra lite försiktigt på armarna så att du inte stelnar till. Vatten är renande och påskyndar ditt tillfrisknande. Kontrollera med din kirurg vad de har för regler med att duscha dagen efter din operation. Vissa säger att det går bra andra inte.

Dina bröst kan komma att svullna ytterligare under de första fyra dagarna.

+2 Dagar
Du bör stanna kvar i regionen för operationen i två dagar. Men absolut i minst 1 dag. Så nu kan du börja åka iväg om du behöver.

+3 Dagar
Nu får du duscha för de som inte får göra det dagen efter. Har du kraftig tejp över brösten för att trycka ner dem så kan du torka den med en hårtork så kommer den att sitta kvar bra. Om tejpen över dina ärr skulle lossna så tejpa över den gamla med en ny remsa för att hindra bakterier från att komma i kontakt med såret.

+1 Vecka
Om du brukade äta vitamintillskott eller kosttillskott innan din operation som du slutat med. Då är tiden inne för att kunna börja äta dem igen. Du kan nu också börja äta värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra.

Du kan ta en öl eller ett glas vin. Inga mängder med alkohol. Drick dig absolut inte berusad!

Svullnaden på dina bröst har börjat att minska. Hur mycket skiljer sig mellan olika personer.

+10 dagar
Du ska eventuellt på återbesök och ta bort dina stygn.

+2 Veckor
Förhoppningsvis har ditt sug efter cigaretter försvunnit. Men om det skulle vara kvar och du absolut vill börja igen. Då kan du ta din första cigarett efter din operation. Men varför inte ta ett nikotinplåster och en morot istället ;)

+1-2 veckor efter stygnen tagits bort eller försvunnit.
Du kan bada och basta, ta det lugnt och försiktigt. Bada med tejp över dina ärr.

+3 Veckor
En del av svullnaden har försvunnit. Du kan försiktigt börja träna dina ben och nederdelen av din kropp. Du skall inte bli svettig och absolut inte påfresta dina bröst och dina ärr.

Vill du sola solarium så kan du göra det, men skydda dina ärr med antingen en bikiniöverdel, en handduk och/eller dubbel tejp över dina ärr. Stryk gärna lite solskyddskräm ovanpå tejpen.

+6 Veckor
Du kan starta med annan lättare träning, men träna inte pectoralis (bröstmuskeln) Det får du vänta ytterligare med. Svullnaden på dina bröst är i stort sett helt borta.
Du kan börja använda en bh med bygel lite sparsamt. Skydda dina ärr fram till tredje månaden genom att lägga en kompress mellan bygeln och ärren.

+3 Månader
Dina ärr har återfått sin fulla styrka. Det betyder att du kan börja belasta dem som vanligt. Fortsätt gärna att tejpa dina ärr för att skydda dem mot solljus eller solarium tills de bleknat ordentligt.
Du kan börja träna pectoralis (bröstmuskeln) Dina brösts svullnad är borta till 99%. Formen kommer fortfarande att förändras lite, men skillnaderna blir mindre och mindre.

Du kan börja använda en bygel bh regelbundet om du skulle vilja.

+6 Månader
Du ska förmodligen på ett återbesök till din klinik/kirurg, dina bröst har fått sin slutgiltiga form.

Det är det här återbesöket som de flesta glömmer bort att komma på, för att allt känns så bra och naturligt. Men försök att komma ändå.

Viktiga saker att tänka på:

Byt tejp en gång per vecka eller när den känns ofräsch. Var noga med att torka rent under den gamla tejpen. Låt ärren lufta en liten stund innan du sätter på den nya. Har du fått en rodnad eller irritation under tejpen så skall du tvätta med tvål och vatten och inte sätta på ny tejp förrän irritationen försvunnit helt. Denna info gäller efter att stygnen tagits bort. Innan dess tejpar ni över den gamla tejpen med ny tejp för att hindra bakterier att komma i kontakt med såret.

Har du blivit anvisat att använda en sport bh så använd din sport bh dygnet runt i 3 veckor. Efter 3 veckor så behöver du bara använda den på dagarna i ytterligare 3 veckor. Därefter så mycket som möjligt på dagarna fram till 3 månader efter operation. Vill du varva med en vanlig bh så kan du göra det vid enstaka tillfällen efter dom första 6 veckorna.

Undvik att använda en bh med bygel i början. Om du ska på fest eller liknande så kan du använda en bygel bh under enstaka tillfällen. Men lägg en kompress eller liknande under bygeln så att den inte ligger och skaver mot dina ärr.

Skydda ärren från sol och solarium under de första 12 månaderna för att förhindra missfärgning av ärren.

Har du släta implantat så skall de masseras. Har du textuerade implantat så skall de inte masseras.

Sov som det känns bra. Lyssna på kroppen. Sovställningen skall vara bekväm men inte göra ont. Om du brukar sova på sidan eller på magen. Så kommer detta att ske naturligt när det är dags. Din kropp vet när det är ok.

Depression är inte helt ovanligt efter ett ingrepp av det här slaget. Man kan börja gråta för ingenting, känna missnöje över resultatet och bara bli allmänt låg och ledsen. Känner man till att det kan inträffa så är det lättare att hantera. Det kommer vanligtvis ganska snart efter operationen och pågår en vecka eller så. Ta fram och läs texten om du känner igen dig och vänta. Det går snart över.

Den här kom ihåg listan är ett hjälpmedel för att du ska kunna komma ihåg viktiga saker/tidpunkter. Din läkare kan ha andra rutiner och då ska du naturligtvis lyssna på honom/henne.

Lyssna på din kropp, använd ditt sunda förnuft och:
Basera dina beslut på kunskap!