Ansiktets åldrandeprocess

Alla åldras vi olika mycket, olika fort och olika tidigt. Normalt börjar tydliga ålderstecken visa sig efter att man fyllt 30. Då börjar gravitationskraften och den naturliga åldringsprocessen i hud och muskler att långsamt ta ut sin rätt. Många skulle nog hålla med mig om att detta mest ger ”pondus” hos män och ”kvinnlighet” (snarare än det flickansikte man hade) hos kvinnor. Efter 38-45 kan man uppleva en tydlig skillnad mellan hur ungdomlig man känner sig och hur man faktiskt ser ut. Det är naturligtvis helt individuellt och skiljer sig markant från individ till individ. Kanske är det extra påtagligt om man t.ex. arbetar med något som förknippas med ungdom. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett mer ”vuxet” utseende inte alls hör ihop med hur bra kondition man har eller hur stark man är. Heller inte hur attraktiv man är! Det är snarare så att man känner sig ung och stark och tycker att det känns konstigt att se en spegelbild som ser mycket äldre ut än man faktiskt känner sig.

Läderhuden, alltså alla de celler ovanför fettlagret som omger allas våra kroppar påverkas på flera sätt av åldrande: Kollagen, elastiska fibrer, bindväv och grundsubstans förlorar sina grundegenskaper eller förtvinar långsamt och gör att vi får rynkor, ansiktet ”sjunker” och vi får påsar eller fettansamlingar. Det är alltså en kombination av tyngdkraft och att våra vävnader förlorar vissa egenskaper när de blir äldre.

Den hy man har i ansiktet är den mest tydliga man har eftersom den syns jämt, året om. Det är också den hud som (förutom händerna) är utsatta för sol, väder och vind mest hela tiden.

Det finns flera hudtyper som man brukar dela in i följande kategorier:

Känslig hud
Känslig hud blir ofta torr och blir lätt irriterad vid yttre påverkan

Acnebenägen hud
Acnebenägen hud har grövre porer, ofta med talgkörtelaktivitet och ibland bakterieinfektioner (finnar)

Solskadad hud
Solskadad hud ser fläckig eller prickig ut

Babyhud
Babyhud är sådan hud som man ofta förknippar med barn och ungdom eller våra skönhetsideal, fotomodellerna.

Oavsett om man väljer att ”lyfta” sig eller inte så är det intressant att många kliniker idag också erbjuder speciella hudvårdsprogram för just din typ av hy. Dessa behandlingar fungerar både som komplement till ansiktslyft och som självständig behandling för en ungdomligare och fräschare hy.