Go Back

Allmänt om huden

Huden är vårt största organ och utgör ett mekaniskt skytt mot omvärlden, samtidigt som den reglerar temperatur och vätskebalans. Den har en yta av 1,5-2,0 kvm och svarar för 15 % av kroppsvikten. Hudens tjocklek varierar från 0,5 mm (ögonlock) till 4 mm (fotsula). Huden är en av de mest hållfasta vävnaderna vi har och en 10 mm bred hudbit kan bära upp till 12 kg.

Huden (cutis) är uppbyggd av överhuden (epidermis) och läderhuden (dermis). Under dessa 2 hudlager tar ett lager fett och bindväv vid (subcutis). Överhuden som är enbart 0.1-0,2 mm tjock bortsett från handflator och fotsulor (1 mm) består i sin tur av flera skikt med hudceller bestående av keratinproducerande celler (keratinocyter) i olika faser.

I övergången överhud-läderhud hittar vi melanocyter, melaninproducerande celler som producerar melanin, ett protein som skyddar oss mot solens skadliga strålar. Keratincellerna producerar keratin som bl a skyddar oss mot angrepp av syror och baser. Keratinocyterna utvecklas/åldras och vandrar uppåt i huden för att slutligen bilda överhudens yttersta skikt, bestående av platta, döda hudceller vilka faller av i långsam takt eller kan avlägsnas snabbare när vi peelar oss.

Läderhuden som är 1-4 mm tjock består oftast av ett ytligt luckert skickt innehållande bl a tunna bindvävstrådar samt ett djupare skikt bestående av tät bindväv (grova bindvävstrådar) som ger huden dess hållfasthet. Bindväven, kollagen, produceras av bindvävsceller, fibroblaster som även producerar elastin för att upprätthålla god hållfasthet och elasticitet i huden så länge dessa cellers produktivitet är hög. I takt med hudens naturliga åldrande, grad av solexponering, kemikalier och rökning minskar dessa cellers produktion av bl a kollagen vilket resulterar i veckbildning och förslappning av huden.

Det finns flera hudtyper som man brukar dela in i följande kategorier:

Normal hy
Mjuk och fin hy utan synliga porer

Kombinationshy
Kombination av normal/fet (hög produktion av fett i T-zonen) och resten av ansiktet normal/torr

Torr/Känslig hud
Känslig hud blir ofta torr och blir lätt irriterad vid yttre påverkan

Fet/Acnebenägen hud
Acnebenägen hud har grövre porer, ofta med talgkörtelaktivitet och ibland bakterieinfektioner (finnar)

Solskadad hud
Solskadad hud ser fläckig eller prickig ut

Babyhud
Babyhud är sådan hud som man ofta förknippar med barn och ungdom eller våra skönhetsideal, fotomodellerna.